Artikel Marketing Extreme
Image default
Kunst en Kitsch

Grafkunst – Een dag uit het leven van een grafkunstenaar.

Grafkunst en sculpturen en beelden

Als grafkunstenaar maak je iedere dag ontwerpen voor grafkunst: persoonlijke grafstenen, bijzondere grafmonumenten en unieke gedenktekens. Vaak van moderne materialen als RVS, glas en corten staal. Maar hoe ziet zo’n dag er in de praktijk uit en hoe is dat om voortdurend met de dood om te gaan?

Begin van een werkdag

Iedere morgen start ik met het openen van mijn mail terwijl de koffie pruttelt. Terwijl de koffie loopt check ik mijn mail en verwijder ik de spamberichten en de aanbiedingen voor bitcoins, gereedschapskisten en goedkope grafstenen uit China. Hoe die bedrijven mij als eenpitter vanuit China toch steeds weten te vinden? Op zich knap gedaan, als het niet zo irritant was.

Na het beantwoorden van diverse aanvragen voor informatie start ik met een aantal lopende grafmonumenten projecten waarvoor praktische zaken geregeld moeten worden: technische tekeningen maken, aanvragen voor het plaatsen van ene grafmonument en bellen naar leveranciers.

Ontwerpen van bijzondere grafmonumenten

Meestal kan ik rond een uur of elf beginnen met het maken van nieuwe persoonlijke ontwerpen voor gedenktekens . Het gesprek met de nabestaanden is dan al geweest. Van ieder gesprek maak ik een verslag, voor de nabestaanden, maar ook voor mezelf. Ik moet voorkomen dat ik verhalen door elkaar ga halen. De kans daarop is wel reëel: ik hoor zoveel verhalen van verschillende mensen die ik tot dat moment niet eerder heb ontmoet. Gelukkig zijn de gesprekken met de nabestaanden niet alleen maar verdrietig; behalve gehuild wordt er ook vaak gelachen en zijn de herinneringen vaak warm en liefdevol.

Nabestaanden en grafmonumenten

In de loop van de tijd zal ik de nabestaanden vaker gaan spreken en steeds beter leren kennen. Maar na het eerste gesprek zijn ze in feite nog grotendeels onbekenden voor me.

Het maken van een persoonlijk ontwerp voor een gedenkteken is mooi, maar ook lastig werk. Het verhaal is verdrietig en ik voel een verantwoordelijkheid om eer te brengen aan de overledene.

Wat ik als ontwerp maak moet passen en aansluiten bij de overledene en de wensen van de nabestaanden.

Ongelukjes en missers

Meestal ontstaan er tijdens het ontwerpen “ongelukjes” en “missers”. Maar het mooie is dat die vaak een opening maken naar een ontwerp dat ik niet had kunnen bedenken. Als voorbeeld: ik was bezig een ontwerp te maken van ijzerdraad dat ik vast soldeerde. Het was een ontwerp van bloemen. Metalen frames waren glas geblazen bloemen in zouden komen.

Alleen een frame voor de laatste bloem wilde maar niet: zodra ik een blad vast soldeerde viel er een ander blad af. Wat ik ook probeerde: bij die laatste bloem lukte het maar niet om alle bloemblaadjes er aan vast te krijgen. Pas toen ik even pauze nam zag ik dat dit wel heel passend was. Die laatste bloem moest een jonge vrouw verbeelden die veel te vroeg gestorven was. In feite was ze nog niet tot volle bloei gekomen in haar leven. Dat haar bloem niet af was kreeg in het ontwerp een symbolische waarde.

Het bijzondere was dat toen we later glazen bloemen gingen blazen die in de RVS frames moesten komen; “haar” bloem ook maar niet wilde lukken. Ook bij de glazen bloem lukte het maar niet om alle bloemblaadjes er aan te krijgen.

Dus tijdens het ontwerpen ben ik heel zuinig en alert op ongelukjes en missers.

Miniatuur ontwerpen van grafmonumenten

In de regel maak ik een stuk of 6 tot 8 ontwerpen waarvan ik er 4 aan de nabestaanden toon. Dat zijn kleine ontwerpen van 20 x 10 cm meestal van karton of ijzerdraad gemaakt. Ondanks dat ze klein zijn en van karton, geven ze toch al een goede indruk van het latere grafmonument van RVS, glas of cortenstaal.

Einde van de middag

Daar ben ik tot een uur of 3 mee zoet. De laatste uren van de werkdag besteed ik dan weer aan het maken van afspraken, schrijven van mails, bijpraten met een uitvaartbegeleider en administratieve zaken.  Ook praktische zaken als schoonmaken, afwassen, opruimen en stofzuigen en zorgen dat er voldoende koffie is behoren tot de taken van een eenpitter.

Ik nodig de nabestaanden uit om langs te komen om de ontwerpen te bekijken. Bijna altijd wordt het definitieve ontwerp een combinatie van elementen van de verschillende ontwerpen.

Uitvoering van gedenktekens

Bij de uitvoering van het definitieve monument kunnen de nabestaanden langs komen om de vorderingen te bekijken.

Deze manier van werken spreekt aan en zorgt dat nabestaanden als het ware mee groeien naar het moment van plaatsing. Ook daarbij nodig ik de nabestaanden uit om op de begraafplaats te komen kijken of mee helpen.

Ook interesse?

Spreekt deze manier van werken u aan en heeft u interesse in een persoonlijk grafmonument, gedenkteken of grafzerk? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Jeroen Stok. Graag maak ik met u kennis om uw wensen en de mogelijkheden voor een persoonlijk ontwerp voor een gedenkteken voor uw dierbare te bespreken.

================================================

Memorabel Afscheidsmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS sculpturen, beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

 

 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/grafmonumenten-stijl/kunstzinnig-artistiek/