Artikel Marketing Extreme
Image default
Tuin en buitenleven

5 tips voor het snoeien van olijfbomen

Snoeien is een essentieel onderdeel van de verzorging van een olijfboom. Het helpt de boom klein genoeg te houden om in uw ruimte te beheren, het bevordert de vruchtvorming en helpt de natuurlijke gewoonte van de boom om uit oud hout nieuwe scheuten te produceren. Als je weet hoe en wanneer je een olijfboom moet snoeien, kun je het hele seizoen lang het beste uit je boom en zijn ruimte halen. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste punten als het gaat om het snoeien van een olijfboom; inclusief welk gereedschap je nodig hebt, hoe vaak het moet gebeuren en 5 snoeitips die je leven een stuk gemakkelijker zullen maken. Snoeien is niet moeilijk of eng! Volg gewoon ons advies op en je zult een mooi gevormde olijfboom overhouden die veel fruit produceert.

 

Welk gereedschap heb je nodig om een olijfboom te snoeien?

Als je een olijfboom gaat snoeien, wil je misschien investeren in een paar snoeigereedschappen als je die nog niet bij de hand hebt. De belangrijkste snoeigereedschappen die je moet kennen zijn: – Handscharen of snoeischaren – Wij raden handscharen aan met aambeelden aan beide kanten. Aambeelden geven uw hand een plat oppervlak aan elke snijkant. Dit vermindert het risico dat je jezelf snijdt als je je olijfboom snoeit. – Snoeizaag – Als je een grote olijfboom met dikke takken hebt, kun je investeren in een snoeizaag in plaats van elke tak één voor één met de hand te snoeien. – Snoeischaar – Als je een grote olijfboom hebt, kan het nodig zijn een snoeischaar of snoeischaar te gebruiken om het bladerdak van de boom terug te snoeien. Zorg ervoor dat je de juiste maat gebruikt voor de takken van de boom! – Schaar – Een schaar is een must-have bij het snoeien van een olijfboom. Er kunnen momenten zijn dat je een knop moet afknippen of een tak moet uitdunnen voordat hij te dik wordt. Een schaar bij de hand hebben is veel gemakkelijker dan een snoeischaar te moeten pakken.

 

Hoe vaak moet je een olijfboom snoeien?

De beste tijd om een olijfboom te snoeien is als hij in rust is. Dit betekent dat er geen nieuwe bladeren meer aan de boom groeien en dat de schors een doffe grijze kleur heeft. U kunt controleren wanneer de boom in rust is door naar de bladeren te kijken. Als er nog nieuwe bladeren aan uw boom groeien, is het nog geen tijd om te snoeien. Als u op het verkeerde moment snoeit, kan dit schade toebrengen aan uw boom en het moeilijker maken om vruchten te produceren. Als het gaat om het snoeien van een olijfboom, moet je de boom slechts een keer per jaar snoeien. Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld als je in een erg warme en vochtige omgeving woont. In dat geval kunt u beter in het voorjaar snoeien. De meeste olijfbomen moeten in de winter of het vroege voorjaar worden gesnoeid, voordat het groeiseizoen begint. De beste tijd om een olijfboom te snoeien is aan het eind van de winter als de boom in rust is. Zodra de boom zijn bladeren heeft verloren en zijn schors dofgrijs is geworden, kunt u hem snoeien.

 

5 belangrijke tips voor het snoeien van een olijfboom

– Snoei het bladerdak van de boom terug voordat u de takken gaat snoeien. Zo krijgt u een duidelijk zicht op de structuur van de boom en wordt het werk voor u een stuk eenvoudiger! – Snoei de takken terug die dikker zijn dan 1 inch in diameter. Dit zijn de takken die het volgende jaar het nieuwe bladerdak zullen vormen. – Laat elk jaar een derde van de takken van de boom ongesnoeid. Dit bevordert de vorming van nieuwe scheuten uit deze takken. – Snoei uitlopers weg. Uitlopers zijn takken die naar buiten groeien vanuit het bladerdak van de boom. U kunt ze het beste bij de basis afknippen om ruimte te maken voor de rest van de takken om te groeien. – Vermijd snoeien in het voorjaar. Probeer uw boom in de winter of het vroege voorjaar te snoeien voordat het groeiseizoen begint. Dit helpt knopschade te voorkomen en bevordert de genezing tijdens de koudere seizoenen.

 

Wanneer en hoe moet je uitlopers snoeien?

Uitlopers zijn takken die naar buiten groeien vanuit het bladerdak van de boom. Deze takken krijgen niet genoeg zonlicht om vruchten te produceren, dus wil je ze terugsnoeien tot aan de basis om een gezonde groei van de rest van de boom te bevorderen. De beste tijd om dit te doen is net na een nieuwe groeistoot in het voorjaar. De beste manier om uitlopers te snoeien is met een hand- of snoeischaar. Zorg ervoor dat u de tak terugsnoeit tot aan de takkraag. De takkraag is het verdikte deel aan de basis van de tak waar hij tegen de stam aankomt. Dit deel van de tak is waar de nieuwe scheuten zich zullen vormen en waar de nieuwe tak uit zal komen.

 

Conclusie

Het snoeien van een olijfboom is een essentieel onderdeel van de verzorging van deze boom. Het helpt de boom klein genoeg te houden om in uw ruimte te beheren, bevordert de vruchtvorming en helpt de natuurlijke gewoonte van de boom om uit oud hout nieuwe scheuten te produceren. Als je weet welk gereedschap je nodig hebt, hoe vaak je je boom moet snoeien en 5 belangrijke tips voor het snoeien van een olijfboom, wordt het werk een stuk gemakkelijker voor je. Als het op het snoeien van een olijfboom aankomt, moet je de boom maar één keer per jaar snoeien. Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld als je in een erg warme en vochtige omgeving woont. Wanneer u uw boom snoeit, zorg er dan voor dat u het bladerdak terugsnoeit voordat u de takken gaat snoeien. Zo krijgt u een duidelijk zicht op de structuur van de boom en wordt het werk voor u een stuk eenvoudiger!

https://www.goodgardn.nl/blogs/wanneer-en-hoe-je-jouw-oleander-een-goede-snoeibeurt-geeft