Artikel Marketing Extreme
Image default
Bedrijven

Een eigen onderneming starten

Iedereen heeft zijn eigen dromen in het leven, de een wilt graag voor een baas werken en de ander wil juist een eigen onderneming starten. Maar voordat je een eigen onderneming wilt starten, zul je een keuze moeten maken bij welke rechtsvorm de onderneming het best past. wil je liever een vof of een bv oprichten? Door middel van de volgende uitleg wordt hopelijk de keuze makkelijker tussen een vof of bv.

 

Bv

Bv staat voor besloten vennootschap, een bv is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Je kunt een besloten vennootschap alleen of samen met anderen oprichten. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders. Dit betekent dat zij het recht hebben om beslissingen te nemen over het bedrijf. De bestuurders geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf. Een besloten vennootschap kan ook een raad van commissarissen hebben, die toezicht houdt op het bestuur. In andere gevallen maken de toezichthouders deel uit van het bestuur. Bij kleine bv’s kan het zijn dat er maar een bestuurder is. Deze is vaak ook de enige aandeelhouder. De bestuurder is dan directeur en grootaandeelhouder.

  

Vof

Vof staat voor vennootschap onder firma. Een vof is een bedrijf waar minimaal twee personen samenwerken onder een gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd. Iedere vennoot brengt iets in. Dit kan geld zijn, maar ook goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig. De vof is geen rechtspersoon. Vennoten zijn daarom met hun eigen geld aansprakelijk voor mogelijke schulden van het bedrijf. Bij een vennootschap onder firma heb je geen startkapitaal nodig om het op te richten. Bij KVK betaal je eenmalig € 50 om je vof in te schrijven in het Handelsregister. De kosten voor het opstellen van een vof-contract via een notaris of advocaat verschillen. Gemiddeld kost dit tussen de € 200 en € 400. Je mag een vennootschapscontract ook zelf opstellen. Je bent niet verplicht om een vofcontract op te stellen. Hopelijk ben je nu iets wijzer geworden en is de kussen tussen vof of bv makkelijker voor je.

https://bundel.nl/vof-of-bv/