Artikel Marketing Extreme
Image default
Aanbiedingen

Met deze tips versla jij je faalangst tijdens je studie

Tijdens je studie wordt er veel van jou als student verwacht en het draait dan ook om het behalen van hoge prestaties. Niet alleen vanuit school wordt er druk op je gelegd, maar misschien ook wel vanuit je thuissituatie of de maatschappij. Vaak stellen we onszelf (te) hoge doelen op om te voorkomen dat we falen, maar juist die hoge verwachtingen zorgen ervoor dat het soms allemaal even niet lukt. In deze blog bespreken we een aantal tips om faalangst tijdens je studie tegen te gaan!

 

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het komt heel vaak voor dat studenten zichzelf vergelijken bij andere klas- of studiegenoten en juist dat zorgt voor een soort sociale druk die je jezelf oplegt. Je zult merken dat het onnodige stress, onzekerheid en druk met zich mee brengt. Het is belangrijk om te onthouden dat er waarschijnlijk altijd studenten zullen zijn die net wat hogere cijfers halen, of die net eerder hun opdracht hebben ingeleverd. Juist door je daarop te focussen vergeet je wat echt belangrijk is en voed je je faalangst. Vergeet de rest en leg de focus op jou en jou alleen. 

 

Begin met een ‘schrijf versie’

Als je zelf faalangst ervaart dan komt de volgende situatie je vast bekend voor: Je begint aan een opdracht of paper en je wilt graag alles direct perfect op papier zetten, waardoor er veel tijd verloren gaat. Je bent zeker niet de enige, want er zijn veel studenten onzeker over hun schrijfstijl. Het kan erg helpen om eerst een ‘schrijf versie’ en daarna een ‘lees versie’ te maken. Door dat te doen kun je gewoon alles op papier zetten wat er in je opkomt. Je zult merken dat het een stuk sneller gaat. Als je dan eenmaal alles hebt opgeschreven wat je wilde opschrijven, dan is het tijd om aan de schrijf versie te beginnen. 

 

Zoek hulp als je er niet uitkomt

Als je merkt dat de faalangst dusdanig hoog is of niet minder wordt, kun je er altijd voor kiezen om een studiecoach of scriptiebegeleider in te schakelen. Hij of zij zal je van A tot Z begeleiden waar jij dat nodig hebt en fijn vindt. Ook biedt zo iemand perspectief en dat is wel zo fijn als je zelf maar blijft twijfelen over of je werk wel goed genoeg is. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Topscriptie.nl. Zij bieden hulp op verschillende aspecten en helpen jou graag met het verslaan van je faalangst. 

https://www.topscriptie.nl/