Artikel Marketing Extreme
Image default
Gezondheid

Blijf bij brand uit de rook

Giftige stoffen in producten worden verplicht vermeld op het etiket van het product. Hiervoor is de ufi code ingevoerd. Dit is een code waar vergiftingscentra direct uit kunnen aflezen, om welke stof het gaat en wat er gedaan moet worden. Maar ook bij een brand komen giftige stoffen vrij, welke dus niet middels een ufi code herkend kunnen worden. Daarom vertellen we je hier graag wat meer over.

Blijf weg bij rook

Onbewust doen veel mensen in geval van brand juist het tegenovergestelde van wat goed voor ze is. Met name tijdens het eerste uur komen veel toeschouwers naar de plaats van de brand. De kans dat je dan in de rook staat en inademt is daarbij ontzettend groot.

Gevaarlijke stoffen in rook

Er bestaat geen schone rook. Het maakt dus ook niet uit wat er in brand staat: chemische stoffen, (tuin)afval), papier, (schoon) hout, olie, plastic, een huis of een bos. De rook zit vol met roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen met acute en/of langdurige klachten tot gevolg. Het gezondheidsrisico hangt hierbij samen met de hoeveelheid rook dat wordt ingeademd. Het inademen van deze rook kan leiden tot branderige ogen, een geïrriteerde neusholte, keel of luchtwegen. Deze effecten treden zelfs nog sneller op bij een hogere concentratie rook. De gezondheidsrisico’s hangen weer af van de gevaarlijke stoffen die in de rook zitten.

Wat te doen

Voorkom dat je zelf rook inademt, ook bij een brand dat verder weg ligt. Wacht dus vooral niet op een sirene of aanwijzingen van de brandweer. Sluit bij rook overlast gelijk je ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

https://www.devibfabriek.nl/wat-is-de-ufi/