Artikel Marketing Extreme
Image default
Verbouwen

Stukadoors en hoe ze werken

Stukadoors zijn mensen die met gips werken en hebben vaak hun eigen stukadoorsbedrijf. Ze gebruiken gips om oppervlakken te bedekken en het gewenste uiterlijk te creëren. Pleisters kunnen worden gebruikt voor decoratieve, beschermende of functionele doeleinden. Het oudst bekende gips is dat van de muren van de Egyptische piramiden, maar er zijn aanwijzingen dat het ook in Mesopotamië rond 3000 voor Christus werd gebruikt. Gips werd tijdens de middeleeuwen en de renaissance veel gebruikt in Europa voor zowel binnen- als buitenoppervlakken. Een stukadoor heeft twee hoofdtypen gereedschappen: een troffel, een plat gereedschap met een handvat dat meestal van hout of plastic is gemaakt; en een havik, een gebogen stuk gereedschap met een schuine kop, ontworpen voor het gladstrijken van grote stukken pleisterwerk op plafonds en muren.

Wat is een stukadoor en hoe werkt een stukadoor?

Een stukadoor is een vakman die pleisterwerk aanbrengt op muren en plafonds. De taak van een stukadoor is om het oppervlak van een gebouw te bedekken met gips, een aggregaat dat is gemaakt van kalk, zand en water. Stukadoors werken meestal aan binnenmuren en plafonds omdat ze moeilijker te bereiken zijn dan buitenoppervlakken. Stukadoors zijn vakmensen die gips en andere materialen op muren en plafonds aanbrengen om een glad oppervlak te creëren. Een stukadoor kan in dienst zijn van een bouwbedrijf, of kan werken als een onafhankelijke aannemer. Ze werken vaak in paren of teams, waarbij de ene stukadoor de pleister aanbrengt en de andere helpt bij het gladstrijken van eventuele oneffenheden in het oppervlak. Het gebruik van gips kan variëren van decoratieve afwerkingen tot eenvoudige skimcoats tot complete wandbekledingen. Pleisterwerk wordt meestal alleen uitgevoerd op binnenmuren, maar buitentoepassingen zijn niet ongewoon.

Is het slim om een stukadoor te worden als je veel geld wilt verdienen?

Dit is een vraag die door veel mensen wordt gesteld. Het antwoord op deze vraag hangt af van de vaardigheden van de persoon, het soort pleisterwerk dat hij doet en de locatie van zijn werk. Er zijn veel verschillende soorten stukadoors in de wereld. Eén type is een gipsplaatwerker, die gipsplaatpanelen installeert en afwerkt met voegmassa (een vloeistof die wordt aangebracht om naden te bedekken) en verf of voegband voor muurplaten. Ze kunnen ook isolatie- of geluidsisolerende materialen installeren. Een ander type is een taper die pleister aanbrengt op lat (dunne stroken hout) die op muren en plafonds zijn genageld om een glad oppervlak te bieden voor schilderen of wallboards. Het eerste wat je moet doen als je stukadoor wilt worden, is uitzoeken welk type je wilt zijn.