Artikel Marketing Extreme
Image default
Meubels

Houten of kunststof tuinmeubilair?

In de afgelopen decennia heeft een vernieuwend tuinmeubelconcept op grote schaal zijn intrede gedaan. Technieken als kunststof of houten tuinmeubels worden daadwerkelijk vergoed door veel verzekeringsmaatschappijen, omdat deze materialen onderhevig zijn aan weinig slijtage en daardoor lange tijd mee kunnen. Bovendien zijn ze bij uitstek geschikt om tegen een beschutte muur, in een tuintrap of op een stenen pad te plaatsen.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen zijn er in vele vormen en kunnen van verschillende houtsoorten worden gemaakt. Teak, eik, rotan, ceder en beuk zijn allemaal populaire materialen. Hoewel hout een natuurlijk materiaal is, is het op zichzelf niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Het oppervlak moet worden behandeld met een waterafstotende coating, zoals lak of, bij voorkeur, een afdichtmiddel op waterbasis. Het is echter belangrijk een afwerking te kiezen die weinig giftig, emissiearm en onbrandbaar is, zodat er geen schadelijke chemicaliën in het milieu terechtkomen. Hout is zwaarder dan kunststof, zodat het niet geschikt is voor tuinmeubelen die vaak worden verplaatst of opgeborgen, of in een tuin waar mensen regelmatig over de meubelen zouden lopen. Houten tuinmeubelen kunnen in verschillende vormen en stijlen worden gemaakt; van rustiek ogende houten tafels tot klassieke rotan tuinstoelen.

Kunststof tuinmeubilair

Kunststof tuinmeubilair is er in veel verschillende vormen. Kunststof tuinstoelen, -banken en -tafels worden vaak gebruikt in combinatie met houten meubilair als alternatief voor rotan. De kunststof latten moeten UV-bestendig zijn en een gewicht hebben van minimaal 8 kg/m2 om bestand te zijn tegen regenval en buitenomstandigheden. Kunststof tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en kunnen gecombineerd worden met andere materialen, zoals aluminium of wicker. Het voordeel van kunststof tuinmeubelen is dat ze erg licht zijn, dus makkelijk te verplaatsen. Het nadeel is dat kunststof tuinmeubelen niet zo lang meegaan als houten meubelen.

Waarom kiezen voor kunststof of houten tuinmeubelen?

Houten tuinmeubelen en kunststof tuinmeubelen dienen verschillende doelen. Houten tuinmeubelen zijn stevig en gaan lang mee, dus geschikt voor plekken waar regelmatig overheen gelopen wordt of voor meubels die vaak verplaatst of opgeborgen worden. Kunststof tuinmeubelen zijn lichter en daarom meer geschikt voor beschutte plaatsen, zoals een vlonder of een balkon. Houten tuinmeubelen worden vaak geleverd met een weerbestendige afwerking, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. – Houten tuinmeubelen kunnen in verschillende stijlen en ontwerpen worden gemaakt, zoals klassieke teakhouten tuinstoelen of een eikenhouten terrastafel. – Kunststof tuinmeubelen kunnen in elk ontwerp worden gemaakt. – Houten tuinmeubelen kunnen duurder zijn dan kunststof tuinmeubelen. – Houten tuinmeubelen zijn meer geschikt voor blootgestelde gebieden. – Kunststof tuinmeubelen zijn meer geschikt voor beschutte gebieden. – Houten tuinmeubelen zijn zwaar en niet geschikt voor tuinen met veel trappen. – Kunststof tuinmeubelen zijn lichter en daarom meer geschikt voor tuinen met veel trappen. – Houten tuinmeubelen zijn natuurlijk en geschikt voor tuinen met een natuurlijke uitstraling. – Kunststof tuinmeubelen zijn er in vele kleuren en geschikt voor tuinen met een moderne uitstraling.

Soorten kunststof tuinmeubelen

– Plastic tuinstoelen: dit zijn meestal 2-zitters, in een fauteuil stijl. – Kunststof tuinbanken: deze zijn meestal voor 4 tot 6 personen, en worden vaak in een rij geplaatst als bank met eettafel of als zitplaats zonder tafel. – Kunststof tuintafels: deze kunnen rond of rechthoekig zijn en worden vaak gebruikt met stoelen. Ze kunnen ook worden gebruikt als statafels, bijvoorbeeld om er planten op te zetten.

Kies voor duurzame houtproductie

Als je tuinmeubelen koopt, is het belangrijk om de houtproductie te controleren. Er zijn verschillende houtproductiesystemen, waarbij FSC-certificering (Forest Stewardship Council) een van de meest duurzame is. Kies tuinmeubelen van FSC-gecertificeerd hout om uw tuin duurzamer te maken.

Welk type tuinmeubelen zou u kiezen? Als u uw tuin duurzamer wilt maken, kies dan voor meubels van duurzaam hout. Als u uw tuin er mooi uit wilt laten zien, kunt u ook kiezen voor een ander type meubilair, zoals kunststof tuinstoelen en stenen tuintafels.

http://www.detuinwinkelonline.nl