Artikel Marketing Extreme
Image default
Industrie

Wat zijn de beste geluidsmeters die je zelf kunt kopen?

Voor het meten van geluid kunnen veel verschillende meetapparaten gebruikt worden. Meetapparatuur voor geluid is in verschillende klassen en prijscategorieën te verkrijgen. Zo kan gekozen worden voor een goedkoop meetapparaat van 2e klasse, waarmee geluidsmetingen prima gedaan kunnen worden, maar deze niet 100% nauwkeurig zullen zijn. Daarnaast kan gekozen worden voor een klasse 1 geluidsmeter die een stuk nauwkeuriger zal meten. Beide soorten kunnen door iedereen gekocht worden. Zowel door bedrijven als door particulieren. De klasse 1 geluidsmeter zal vaak wel een stuk gemakkelijker zijn om te gebruiken. Dit kan handig zijn als je nog geen ervaring hebt met het meten van geluid. 

Huren of kopen? 

Voor het meten van geluid kunnen geluidsmeters gekocht of gehuurd worden. Meetapparatuur verhuur kan online gevonden worden. Voor eenmalig gebruik kan het huren van meetapparatuur fijner zijn dan het kopen ervan. Dit omdat meetapparatuur nog redelijk prijzig kan zijn. Op het moment dat je ervoor kiest om te huren, zal je een stuk goedkoper uit zijn. Voornamelijk als het gaat om een meting die erg nauwkeurig moet gebeuren is het huren van meetapparatuur handig. Voor een nauwkeurige meting is een klasse 1 geluidsmeter beter dan een klasse 2 geluidsmeter. Echter is een klasse 1 geluidsmeter ook een stuk prijziger, waardoor het goed kan uitkomen dat deze ook gehuurd kan worden. 

Manieren van geluid meten 

Geluid kan op verschillende manieren en met verschillende apparaten gemeten worden. De meest populaire manier is met een klasse 1 of met een klasse 2 geluidsmeter. Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om geluid te meten via verschillende apps op een smartphone. Echter zullen metingen die gedaan worden via een smartphone vaak niet zo nauwkeurig zijn als de metingen die met speciaal meetapparatuur gedaan worden. Ook kosten de meeste geluidsmeting apps geld en kan voor dit geld beter gekozen worden voor de huur van een echte geluidsmeter. Op deze manier zal de meting nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn dan via een app. 

Wat is een klasse 1 meter? 

Een klasse 1 meter wordt, zoals eerder al benoemd, vaak gebruikt voor specifieke geluidsmetingen. De klasse 1 geluidsmeter moet echter wel aan een aantal eisen voldoen om een klasse 1 geluidsmeter genoemd te mogen worden. Zo moet de geluidsmeter voldoen aan de eisen van IEC 61672. Onder deze eisen valt onder andere dat de geluidsmeter door een speciaal laboratorium getest en gekalibreerd moet worden. Het kalibreren van een geluidsmeter houdt in dat de geluidsmeter op de juiste manier wordt ingesteld, zodat deze zo nauwkeurig mogelijk meet en geen verkeerde getallen geeft.