Grafmonument niet kunnen vinden

Verdwaald op de verkeerde begraafplaats

Verdwaalde bezoekers die een grafmonument niet kunnen vinden of op een verkeerde begrafenis belanden. Het komt regelmatig voor in Den Haag. De namen van twee naast elkaar gelegen begraafplaatsen lijken zo op elkaar dat er voortdurend verwarring is bij bezoekers. En dat is al 150 jaar het geval!

Grafmonumenten

Beide begraafplaatsen lijken op elkaar niet alleen in naam maar ook in vormgeving. De grafzerken en gedenktekens liggen onder oude bomen aan statige lanen en kronkelende paden. De verstilde oude begraafplaatsen zouden zo in een laat romantisch beeld uit de 19e eeuw passen.

Kerkhoven & begraafplaatsen

In de tijd van Napoleon moesten kerkhoven (naast een kerk) veranderen in begraafplaatsen die vanwege hygiëne buiten de stadsgrenzen moesten komen.  Kerkhoven werden verplicht geruimd en nieuwe begraafplaatsen aangelegd.

Begraafplaatsen

Begraafplaatsen “Nieuw Eykenduynen”  en “Oud Eik en Duinen” liggen pal naast elkaar.  Medewerkers van Yarden en Monuta die de begraafplaatsen beheren zijn inmiddels wel wat gewend en verwijzen regelmatig naar de buren. Meestal komt het wel goed ook al komt het regelmatig voor dat iemand hierdoor te laat is voor een uitvaart of begrafenis.

Hoe komt het de namen van de begraafplaatsen Nieuw Eykenduynen en Oud Eik en Duinen zo veel op elkaar lijken?

Herkomst namen begraafplaats

Omroep West deed op verzoek van een luisteraar navraag bij de beheerders. Die bleken zelf geen idee te hebben waar de namen vandaan kwamen.

De naam op zich doet vermoeden dat de aanwezige duinen en eikenbomen de inspiratiebron waren.

Een boek dat de mysterieuze titel ‘Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’ draagt bracht nieuw licht op de zaak. De ontstaansgeschiedenis van de begraafplaats komt in dit boek aan de orde.

Volgens de schrijver was in de negentiende eeuw de reeds bestaande begraafplaats Oud Eik en Duinen bijzonder gewild en geliefd bij de Haagse burgerij. De Engelse landschapsstijl met oude bomen en statige lanen en kronkelige paden pasten goed bij de romantische sfeer van die tijd.

Concurrentie

Eind 1800 wordt er pal naast de begraafplaats Oud Eik en Duinen een nieuwe begraafplaats aangelegd. Een particulier initiatief door een zekere A. M. Maas Geesteranus. Hij wil met zijn nieuwe  begraafplaats die hij Nieuw Eijkenduijnen noemt profiteren van het succes van de buren. In feite maakt hij een imitatie van de reeds bestaande begraafplaats in de hoop zo veel nieuwe klanten te werven.  

Begraafplaats nog niet vol

Het bizarre is dat de oude begraafplaats nog lang niet vol lag,  en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet.  “We hebben nog genoeg plek”, zegt Erasmus Laurentius (uitvaartorganisatie Monuta) tegen omroep West.

Luie typist?

Dan nog de verwarring in de schrijfwijze tussen de twee begraafplaatsen. Om de verwarring nog groter te maken is de schrijfwijze een aantal keer veranderd in de loop der tijd.

De grootste verandering was er in 1911. Tot die tijd heet de begraafplaats in alle notulen van het bestuur nog “Nieuw Eijkenduijnen” (met ij) De opkomst van de typmachine en een luie typist (?) brengen daar verandering in. Vanaf dat moment heet de begraafplaats plots “Nieuw Eykenduijnen” (met een y)

Tenminste dat vermoedt de archivaris en schrijver van het boek ‘’Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’. Guus Maas Geesteranus blijkt familie van de oorspronkelijke oprichter van Nieuw Eykenduynen. Volgens hem was  alleen een ‘y’ typen in plaats van elke keer ‘i’ en ‘j’ makkelijker voor de typist. Waarschijnlijk was dat de reden van de verandering in schrijfwijze.

Memorabel Afscheidsmonumenten

Voor als u geen standaard grafsteen of grafmonument wilt. Memorabel realiseert stijlvolle moderne grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. We maken ontwerpen die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk deze website of maak een afspraak.

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik luister aandachtig en met respect zodat ik uw wensen zorgvuldig kan vertalen naar een bijzonder en persoonlijk gedenkteken. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/