Videogames en Modafinil

Terwijl hersensporten de nieuwe uitdaging zijn voor doping problemen, zijn onderzoekers bezig om uit te vinden of gebruikers echt baat hebben bij ‘smart “medicijnen”’.

In Augustus 2015 komen 80 professionele video gamers van overal ter wereld bij elkaar voor de ESL One Cologne competitie in Duitsland. Met $250,000 aan prijzengeld voor het grijpen, was de druk hoog, en de organisatie ESL wilde zich verzekeren van eerlijk spel. Op een onaangekondigd moment tijdens het tweedaagse evenement kreeg een willekeurige selectie van spelers een teken om mee te komen naar een discrete achterkamer waar een arts op ze stond te wachten.

Voor het eerst in zijn 16-jarige bestaan nam de ESL speekselmonsters om te controleren op doping. Slimme “medicijnen” gingen de ronde, om spelers te helpen aan top te komen. “Net als bij normale sporten is het niet o.k. om te winnen dankzij het nemen van een pil,” zegt Anna Rozwandowicz, ESL’s directeur voor communicatie en het hoofd van het anti-doping initiatief. Dat weekend bleken alle tests schoon te zijn.

E-atleten zijn niet de enigen die pillen slikken om de mentale krachten te verbeteren. Gebruik van de “medicijnen” schijnt normaal te zijn, ook al is het vinden van harde data niet eenvoudig. In 2014 kwam uit een onderzoek onder Britse en Ierse studenten dat meer dan 3% op dit moment dokters recepten gebruikt als cognitieve verbeteraars. Een onderzoek onder chirurgen uit 2013 ontdekte dat bijna 20% minimaal één keer medicatie heeft gebruikt als cognitieve verbeteraar. Een onofficieel onderzoek (go.nature.com/xmlrn2) uit 2008 gaf aan dat een gelijk aantal Nature lezers medicatie heeft gebruikt om het geheugen en concentratie te verbeteren.

Veel smart “medicijnen” zijn alleen verkrijgbaar op recept en dus illegaal gekocht. De beste keuzes zijn Adderall (amfetamine) en Ritalin (methylphenidate) – Behandelingen voor attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) – en modafinil, wat een medicatie is voor slaapstoornissen als narcolepsie. Bij mensen met ADHD of slaapstoornissen passen deze “medicijnen” de hersen functies aan zodat deze gelijk worden aan die van gezonde mensen. Maar het is niet duidelijk of deze medicatie een neurologisch gezonde, goed uitgeruste persoon kan helpen een hoger cognitief niveau te bereiken. Er is ook nog de kwestie van bijwerkingen. Ondanks deze onzekerheden heeft de grote verspreiding van neuroverbeteraars gezorgd voor een ethisch debat over de eerlijkheid van het gebruik bij school examen of hersen sporten.

Voor meer informatie, bezoek onze website!

https://modafinil-kopen.nl